“Emotie is de belangrijkste bron van alle bewustwording. Zonder emotie kan er geen transformatie van duisternis in licht en van apathie in beweging plaatsvinden.”
~Carl Gustav Jung
Emoties zijn de meest aanwezige, stuwende en soms pijnlijke kracht in ons leven. We worden dagelijks gedreven door onze emoties. We nemen risico´s omdat we enthousiast raken over nieuwe vooruitzichten en mogelijkheden. We huilen omdat we gekwetst zijn en we brengen offers omdat we liefhebben. Zonder twijfel, dicteren onze emoties onze gedachten, intenties en acties met een hoger gezag dan onze rationele geest. Maar als we te snel handelen naar onze emoties, of naar de verkeerde soort emoties, dan maken we vaak beslissingen die we later betreuren.
Onze gevoelens kunnen heen en weer schipperen tussen gevaarlijke uitersten. Stuur te ver naar links en je raakt de grenzen van woede. Stuur te veel naar rechts en je bent in een staat van euforie. Zoals bij veel aspecten van het leven, kan je emotie het best tegemoet treden met bewustzijn en een zeker gevoel voor gematigdheid. Dit wil niet zeggen dat we onszelf ervan moeten weerhouden verliefd te worden of rond te springen van vreugde na goed nieuws. Dit zijn echt de fijnere dingen in het leven. Het zijn de negatieve emoties die met uiterste zorgvuldigheid moeten worden behandeld.
Negatieve emoties (zoals woede, jaloezie of verbitterdheid) hebben de neiging om uit de hand te lopen, vooral direct nadat ze getriggerd zijn. Deze emoties kunnen net als onkruid gaan woekeren. En met de tijd conditioneren ze langzaam je geest om te functioneren op basis van deze beschadigde gevoelens, en gaan zo het dagelijks leven domineren. Ooit iemand ontmoet die consequent boos of vijandig is? Ze zijn écht niet zo geboren. Ze hebben bepaalde negatieve emoties zolang in zichzelf toegestaan dat de gevoelens zijn ingesleten en daarom veelvuldig de kop op steken.
Emoties in toom houden is overigens niet hetzelfde als ze onderdrukken. Het in toom houden van emoties betekent impliciet dat we emoties hebben, maar daar op het juiste moment uiting aan geven, niet eerder en niet later. Juist als we die beheersing verliezen onderdrukken we emoties, niet wanneer we ze onder controle hebben. Emoties onderdrukken komt voort uit angst om je emoties te tonen, angst om te zeggen wat je wil zeggen. Onze emoties accepteren en denken dat we er niets aan kunnen doen is niet voldoende. We moeten leren ze te reguleren. Dat vereist zelfkennis over welke emoties opspelen in welke situaties en wat dat zegt over jou. Met die kennis kun je vervolgens besluiten zaken anders en effectiever aan te pakken.
Maar hoe kunnen we voorkomen dat negatieve gevoelens ons gedrag bepalen? En hoe kunnen we onze emoties in toom leren houden onder de meest extreme omstandigheden? Zes stappen om je emoties te beteugelen en je licht op uitdagende situaties te laten schijnen:
“Vasthouden aan woede is als het drinken van gif en verwachten dat de ander er aan zal sterven”
~Buddha
Tel tot … 10!!!
Reageer niet meteen. Onmiddellijk reageren op emotionele triggers kan een enorme vergissing zijn. Gegarandeerd dat je iets gaat zeggen of doen waar je later spijt van krijgt. Voordat je de trigger gaat weerleggen met emotionele argumenten, haal je diep adem en stabiliseer je de overweldigende impuls om te reageren. Blijf gedurende vijf minuten diep door ademen, tot je voelt hoe je spieren ontspannen en je hartslag weer normaal wordt. Terwijl je rustiger wordt, bevestig je aan jezelf dat dit slechts tijdelijk is.
Geloof en vertrouw
Vraag om goddelijke leiding. Geloof en vertrouwen zijn reddende krachten in onze donkerste momenten. Het ontwikkelen van een gezonde relatie met de goddelijke wereld kan je helpen obstakels gemakkelijker te overwinnen. Wanneer je gelooft in een hogere kracht, geloof je ook in de kracht van goddelijke interventie: om je te laten zien wat je moet doen, om je te leren waarom iets gebeurt of om je te sparen voor bepaalde ongewenste situaties. Wanneer je overmand wordt door emotie, zoek de stilte op, sluit je ogen, stel je voor hoe je je zou voelen wanneer de situatie is opgelost, en vraag het universum (of je hogere zelf) om het pad te verlichten naar een positieve oplossing.
Energie ontladen
Vind een gezonde uitlaatklep. Nu je je emoties in goede banen hebt weten te leiden, moet je deze energie op een gezonde manier ontladen. Emoties mogen nooit worden opgepot. Huil het er uit. Bel of ga naar iemand die je vertrouwt en vertel ze wat er gebeurd is. Het horen van een andere dan je eigen mening verruimt je bewustzijn. Schrijf het van je af, houd een dagboek bij en vertrouw je emoties toe aan het papier. Veel mensen vinden baat bij vechtsporten, zoals kickboksen of martial arts, om hun gevoelens te ontladen. Anderen mediteren en zingen juist om terug te keren naar een rustige staat van zijn. Beoefen een activiteit die voor jou het meest geschikt is om je wezen te bevrijden van opgehoopte gevoelens.
Het hogere doel
Zie het grotere plaatje. Elke gebeurtenis in ons leven, of het nu goed of slecht is, dient een hoger doel. Wijsheid in deze is om voorbij het moment te kijken en de grotere betekenis in elke situatie te gaan zien. In het begin is het je misschien niet meteen duidelijk, maar na verloop van tijd, begin je te ontwaren hoe de situatie in een perfecte orde valt van ‘het grotere plaatje’. Vertrouw er op dat, zelfs in het midden van een emotioneel schokkend moment, er een hoger doel is dat je snel duidelijker zal worden.
Gedachten vervangen
Vervang je gedachten. Negatieve emoties binden ons aan terugkerende negatieve gedachten, en creëren zo cycli van ronduit negatieve patronen. Wanneer je geconfronteerd wordt met een emotie die maakt dat je voelt of denkt dat er iets slecht is, dwing het uit je hoofd en vervang het door een andere gedachte. Stop met het continu herhalen van gebeurtenissen uit het verleden, doorbreek het patroon, start met het snoeien van je onkruid. Stel je voor hoe het voelt als de situatie op de best mogelijke manier is opgelost, denk aan iemand die je blij en gelukkig maakt of herinner je een gebeurtenis waar je om moest lachen.
Vergeving
Vergeef je emotionele triggers. Je emotionele triggers kunnen zich manifesteren in de vorm van je beste vriend of vriendin, je collega’s, je familieleden, jezelf of al het bovenstaande. Je zou een plotselinge golf van woede kunnen voelen wanneer je moeder “dat ding doet wat ze doet,” of een steek van zelfhaat voelen wanneer je iets bedenkt wat je in een eerdere gebeurtenis anders had kunnen doen. Maar vergeef je, dan maak je jezelf vrij. Je maakt jezelf los van de wrok, de jaloezie of de woede die in je rond spookt. Je laat mensen zijn wie ze zijn, zonder de noodzaak van escalerende emoties. Wanneer je vergeeft, zal je jezelf in staat stellen om je los te maken van de rauwe gevoelens die aan je wezen verbonden zijn.
“Je weet dat je iemand echt hebt vergeven wanneer je, als je die persoon ziet, geen enkele emotionele reactie meer in je voelt opkomen. Als iemand iets kan aanraken wat vroeger een wond was en het doet geen pijn meer, weet je dat je werkelijk hebt vergeven”
~Don Miguel Ruiz
Als een constante herinnering aan onze vurige wilde natuur, golven emoties op elke seconde van de dag door ons heen. Maar we komen vaak tot averechts gedrag wanneer we negatieve gevoelens zonder zelfbeheersing door de filters van onze geest laten glippen. Om het vuur -dat ons tijdens zo´n emotionele golf aanspoort tot actie- te blussen zijn er deze 6 eenvoudige stappen om je geest te kalmeren en je gedachten tot bedaren te brengen. Wanneer het moment voorbij is (achteraf gezien), ben je dankbaar dat je in staat was om de meester van je emoties te zijn.